Законът за храните скара производителите на бутилирана вода - bulgaria.utre.bg

Законът за храните скара производителите на бутилирана вода

19 ноември 2017, 10:06 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

Р. Порожанов: За съжаление темата с водата не трябваше да бъде въобще в закона за храните

Подготвяният повече от година и половина нов закон за храните се превърна в камък на раздора за производителите на бутилирана вода - минерална, изворна и трапезна. Причината - текстовете ще позволяват вече легално на един извор да има повече от една фирма концесионер, предава БНТ.

Спор за много пари. Промените, засягащи бутилираната вода, не се предлагат за първи път. Последният завършил неуспешно опит за допускането на няколко концесионера на един извор е от 2014 г.

Сегашният вносител на поправките - Министерството на земеделието и храните, се дистанцира от тях. Самият министър на земеделието Румен Порожанов ги определи като бизнес. "За съжаление темата с водата не трябваше да бъде въобще в закона за храните, тя не биваше да бъде уреждана там, но по едно или друго стечение на обстоятелствата беше въведена там. Не желая аз лично в този закон да решаваме бизнес отношения", коментира той.

Въпросът с вносителя на поправките и начина на предлагането предизвиква съмнение и в главните опоненти по законопроекта.

И докато текат обсъжданията на законопроекта в парламента, две социологически агенции излязоха със представителни проучвания относно пазара на минерални води. Данните в тях потвърждават, че става въпрос за много печеливш бранш, тъй като над 1,5 млн от българите консумират именно бутилирана вода.

Новият закон за храните беше приет на първо четене от депутатите на 26 октомври и се очаква още следващата седмица да започне обсъждането му за второ четене.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета