Цв. Караянчева: Трябва да се спре с хамалския език в парламента

Димитър Главчев постъпи държавнически с оставката си

Преди шест месеца седна на най-високата трибуна в залата, но като заместник на председателя на 44-ия парламент Димитър Главчев. От петък вече е втората жена-председател на Народното събрание. Цвета Караянчева даде първото си интервю като председател на парламента.

„Заемането на тази позиция беше предшествано от много скандали. Подкрепям решението на Димитър Главчев, защото той постъпи държавнически. Въпреки това не исках да го прави. Той е добър председател, има необходимите качества и можеше да продължи да работи. Ситуацията, в която се намирахме обаче беше доста сложна”, коментира Караянчева пред Нова Телевизия.

Тя призна, че се страхува от новия пост, защото всичко се е случило много бързо.

По думите й от началото на това Народно събрание има много напрежение и личностни нападки. „Понякога дори се използва хамалски език. Затова сме виновни и ние като ръководство, и народните представители. Трябва да намерим добрия тон и да направим така, че да спорим за политики”, на мнение е новият председател на НС.

„Мога да се справя със ситуации. Не бих искала да има брутални изказвания и моменти, в които да се налага да взимам по-сериозни мерки и да карам някой да напусне залата. Всичко зависи от нас самите и да покажем достойно поведение”, каза още Цвета Караянчева.

"Когато трябва ще бъда твърда, когато трябва – и по-мека. Надявам се понякога и хуморът да ми помага в залата и в тежки ситуации да успявам с шеги да ги преодолявам", допълни председателят на парламента.