М. Стоянова: Бюджет 2018 ще е най-добрият от началото на Кризата

Всяка година намаляваме дефицита, така че през 2020 г. да сме на баланс нула

През 2014 година, когато правителството на Орешарски беше на власт, държавата се върна скорострелно назад и натрупа огромен дефицит от 4%, който превишава всякакви европейски критерии и икономически разум. През 2018 година БВП ще достигне рекордните 106 млрд. лв. Мога да кажа, че Бюджет 2018 ще е най-добрият бюджет от началото на Кризата досега. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ-Пловдив Менда Стоянова, предават от пресцентъра на ГЕРБ.

Тя изнесе лекция на тема “Бюджет и бюджетни политики 2018 г. и перспективи за Еврозоната” в рамките на Националния форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Боровец. Организатори на събитието са ПГЕРБ, сдружение „Граждани за европейски развитие на България и фондация „Ханс Зайдел“. Гост-лектори в първия ден на конференцията бяха още вицепремиерът Томислав Дончев и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

„Всяка година намаляваме дефицита, така че през 2020 г. да сме на баланс нула – колкото са приходите, толкова да са и разходите, което е нормално. В момента сме на трето място в Европа като страна с най-нисък дълг. Безработицата падна до изключително ниски нива. В момента тя е 6.5 на сто, като догодина се предвижда спадът да продължи до 6.2 процента. Щом имаме повече приходи, можем да си позволим и повече разходи. Затова в Бюджет 2018 залагаме с 2.5 милиарда лева повече разходи в сравнение с тази година“, посочи Менда Стоянова и допълни благодарение на всички тези факти доверието във финансовата ни сфера се е върнало.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси обясни, че правителството е избрало за свой най-важен приоритет образованието. „Точно там е насочен и най-големият дял от допълнителните разходи, който да доведе не само да увеличаване на учителските заплати, но и до сериозно повишаване качеството на образованието“, коментира Менда Стоянова. Тя уточни, че освен образованието, другите ключови политики на правителството са насочени в сферата на здравеопазването и отбраната. „Наред с тях обаче приоритет имат и политиките, насочени към хората в неравностойно положение“, допълни Стоянова. По думите й за БСП е присъщо да харчи повече, отколкото събира, но от ГЕРБ ще продължат да се придържат към своята философия да харчат толкова, колкото могат да си позволят.

„Предприемачи ГЕРБ е една от най-добре развитите политически организации на малки и средни предприятия в ЕС. Организацията ни е давана за пример откъм активност и мащаб от партньорите ни от МСП Европа (SME Europe) – най-голямата бизнес-политическа асоциация на МСП в Европа с над 500 000 членуващи фирми. Важно е да използваме тази инерция, за да се чува по-силно гласа на българските МСП в Брюксел по време на преговорите за важни регламенти и директиви ”, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е и международен секретар на ПГЕРБ. В рамките на форума тя изнесе презентация на тема „Предприемачи ГЕРБ в европейски контекст – SME Europe, бъдещето на Европа“.

За последните 10 години, откакто България е член на Европейския съюз, всички икономически показатели се подобряват, а брутният вътрешен продукт почти се е удвоил. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев и подчерта, че тези данни са ясно доказателство за усилия в правилната посока. По думите му предстои още работа, за да бъде награден догонващият растеж. Дончев бе лектор по темата „Подготовка на бизнеса за новите финансови механизми и инструменти на финансиране след 2020. Грантово финансиране, Business angels.“