Избори в 18 държави през изминалата година са били манипулирани

Дезинформацията и манипулирането на онлайн съдържание води до намаляване на свободата в мрежата за седма поредна година

За последната година изборите в поне 18 държави са били манипулирани - това сочи последният доклад на американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус" за свободата в интернет, предаде БНТ. Драстични опити за повлияване на общественото мнение и различни тактики за дезинформация най-често са използвани преди и по време на предизборни кампании.

Дезинформацията и манипулирането на онлайн съдържание води до намаляване на свободата в мрежата за седма поредна година. Все повече стават случаите на преднамерено прекъсване на мобилните интернет услуги, увеличават се техническите и физическите нападения срещу защитници на човешките права и независими медии. Рекорден брой правителства ограничават достъпа до мрежата по политически причини и в името на националната сигурност. За трета поредна година Китай е държавата, която в най-голяма степен ограничава свободния достъп до онлайн съдържание. Това са основните изводи, на експертите от Фрийдъм Хаус.

Анализирани са данни от 65 държави, в които живеят 87% от потребителите на интернет. Изследването е периода за юни 2016 - май 2017 година. В 32 от тези страни - или почти половината онлайн свободата е намаляла, като най-драстично това се е случило в Украйна, Египет и Турция. Само в 13 държави е отбелязан възход, при това незначителен. Още преди 10 години Китай и Русия за първи път използват методи за изкривяване на онлайн дискусии и заглушаване на мненията, различни от тези на властта. Сега това е световна практика и експертите вече говорят за "опустошителното ѝ въздействие" върху демокрацията и гражданското общество. Нещо повече - интернет е застрашен като среда, която позволява много повече свобода на хората.

Какъв е арсеналът на тази порочна практика: автоматизирани ботове, които повтарят посланията на властта; платени коментатори, които "давят" дискусиите в проправителствена реторика, сайтове, разпространяващи подвеждаща информация; тролове. Всичко това, заедно с чисто технически похвати като защитни стени и филтри на съдържанието, превръщат манипулирането на социалните мрежи в ключов инструмент за репресивните режими. Целите са най-общо две - запазване на собствената си власт, но и защита на интереси отвъд държавните граници. САЩ разследват Русия за намеса в президентските избори, спечели от Доналд Тръмп, появиха се твърдения, че дългата ръка на руския компютърен гений е замесена в процесите около Брекзит и независимостта на испанската автономия Каталуния.

След Китай, страните, където онлайн съдържанието е най-ограничено са Сирия, Етиопия и Иран. На другия полюс са Естония, Исландия и Канада, където се радват на значително по-свободно сърфиране. Кои са техниките за борба с дезинформацията и манипулирането на общественото мнение. Мащабни програми, които да обучават хората да разпознават фалшиви новини; строг контрол върху политическите реклами - и като финансиране, и като съдържание. А социалните платформи трябва да са по-активни в премахването на ботове и прецизиране на алгоритмите си, с цел по-голяма обективност. Ще се справи ли светът с поредното предизвикателство, пред което го изправя интернет - ще покаже времето.