Почина легендата в щангите - Наим Сюлейманоглу

Трикратният олимпийски шампион загуби битката за живота си

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу издъхна в болницата Мемориал Атакьой в Истанбул. Там той се възстановяваше след извършена трансплантация на черен дроб. Тъжната вест бе разпространена от турските медии.

Припомняме, че в края на септември "джобният Херкулес" бе по спешност в лечебното заведение заради настъпила тежка чернодробна цироза. Впоследствие му направиха животоспасяваща трансплантация, но преди седмица се стигна до нова спешна операция заради мозъчен кръвоизлив. Оттогава той бе на системи.

Поклон пред паметта му!

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.