Главчев: Отстраняването на Нинова и Кутев беше според правилника на НС

Според него лидерът на левицата си е позволила от трибуната на НС да използва език на омразата

Вероятно сегашният зам.-председател на НС Цвета Караянчева /ГЕРБ/ ще е новият парламентарен председател, Димитър Главчев обмисля дали да остане депутат. Това каза той пред медиите, след като сам подаде оставката си от председателския пост на законодателния орган, но уточни, че колегите му трябва да внесат предложение за наследника му на поста.
Главчев обясни, че за решението му не е имало никакъв натиск от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, който днес сутринта дойде лично в парламента и присъства на Председателския съвет. Борисов, по думите на Главчев, му е казал сам да си решава, след като са говорили около час.
Димитър Главчев поясни, че обмисля дали да не напусне изобщо НС, тъй като не може да бъде в една зала с БСП, но е категоричен, че не е нарушавал правилника на парламента. Не смята, че е преиграл, отстранявайки от залата лидера на БСП Корнелия Нинова и колегата й социалист Антон Кутев.
В името, че ни предстои председателство, на парламентаризма въобще - знаете как изглежда парламентът, когато ги няма половината народни представители - поех този свой избор, подчерта Димитър Главчев. Малко е трудно аз и БСП да сме в този парламент, колегите настояват да остана, но лично за себе си ми е трудно да стоя в един парламент с г-жа Нинова и г-н Кутев, обясни той. И добави, че оставката му е и защото няма как един човек да бъде срещу цяла партия, при това със стогодишна история, наследник на БКП.
Още повече че на мен ми се носи славата, че съм някакъв цензор и подтискам свободата на словото, не знам дали сте го видели през тези 6-7 месеца, попита Димитър Главчев. За пореден път той защити решението си да накаже Нинова с разпоредба в правилника на НС, свързана с използването на език на омразата, какъвто според него лидерът на левицата си е позволила от трибуната, послужила си е с квалификации срещу депутатите и премиера, като твърдяла, че Борисов руши институциите.