Андрей Ковачев: Длъжни сме да помним и никога да не повтаряме тоталитарните диктатури - bulgaria.utre.bg

Андрей Ковачев: Длъжни сме да помним и никога да не повтаряме тоталитарните диктатури

17 ноември 2017, 06:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikipedia

Правят се опити да се насажда носталгия към онова време

Днес младите поколения не само не знаят истината за репресиите и масовия „революционен” терор, променили милиони човешки съдби, но се правят опити да се насажда носталгия към онова време. Това заяви заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев по време на пленарен дебат, посветен на последиците от Болшевишкия преврат в Русия през 1917 години, който бележи повратна точка в историята на Европа. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП подчерта, че преди 100 години е започнал един ужасяващ политически и социален експеримент, отговорен за масовото депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества. Според него комунистическата диктатура е рухнала през 89-та година, но комунизмът не е осъден за престъпленията си, така както фашизма и националсоциализма след края на Втората световна война.
Той заяви, че няма разлика между расова и класова омраза, както и между концентрационните лагери на Хитлер и Сталин, освен че последните са просъществували по-дълго и са погубили повече хора.
„Всички тоталитарни диктатури трябва да бъдат приравнени като еднакво човеконенавистни. Правилно са отречени и забранени символите на националсоциализма и фашизма, но същото е задължително да важи и за болшевишко-комунистическите символи“, категоричен бе Ковачев.
Българският евродепутат призова за образоване на младите хора за последиците от болшевишката революция и комунизма, защото непознаването на историята създава благородна почва за възпроизвеждането на старите авторитарни практики.
„Днес също не липсват вътрешни и външни сили, които предлагат лесни решения на сложни проблеми, опитвайки се да експлоатират страховете на хората като ги подвеждат към тоталитарни идеологии, довели до ужасяващи последици в миналото. Никога повече не трябва да допускаме такива експерименти и най-добрият инструмент за това е образованието!“, подчерта Ковачев.
Той завърши изказването си с призив за съхраняването на паметта за страдалците, които са отстоявали ценностите на свободна и демократична Европа с цената на живота си и припомни, че в България десетки хиляди невинни човешки същества са убити само в първите години след преврата през 44-та година, а последиците от това и днес още не са преодолени.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика