БАН: Проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен при цена 10,5 млрд. евро - bulgaria.utre.bg

БАН: Проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен при цена 10,5 млрд. евро

16 ноември 2017, 16:38 | Мила Иванова
  • Снимка:
    youtube.com/ кадър

Това сочи част от доклада на Българската академия на науките

При инвестиционен разход 10, 5 млрд. евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5 на сто, проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен. Това сочи част от доклада на Българската академия на науките /БАН/, представен от директора на икономически изследвания на БАН и ръководител на проекта проф. Александър Тасев.

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и той винаги съществува, но в две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта. Той каза, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата.

Докладът на БАН доближава 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката в България и региона.
Проф.Тасев очерта няколко сценария, които са разработени от БАН, но повечето сочат, че в бъдеще в България и региона ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета