БСП напуска НС до оставката на председателя на парламента

По-рано днес от левицата внесоха 88 подписа за предсрочното освобождаване на председателя на НС

Депутатите от "БСП за България" напускат пленарната зала до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и ще участват само в три заседания - за гласуването на оставката на Главчев, за обсъждането и приемането на бюджета на държавата за догодина и за вота на недоверие към кабинета. Това съобщи председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Ще участваме в заседанията на парламентарните комисии, добави тя.
По-рано днес от левицата внесоха 88 подписа за предсрочното освобождаване на председателя на НС, след като вчера той отстрани от заседанието Корнелия Нинова за оскърбяване на депутатите и членовете на Министерския съвет, както и Антон Кутев - за две заседания. Подписката е подкрепена и от депутати от ДПС. Според парламентарния правилник искането за оставка на Главчев трябва да бъде разгледано утре.
В мотивите се посочва, че само в едно заседание Главчев три пъти е превишил правомощията си и е наложил три наказания, без да има каквито и да било основания. В същото време той бил приложил двоен стандарт и не отправил забележка към депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, който цитирал медийни публикации по отношение на народни представители от опозицията. От БСП и ДПС посочват, че поведението на председателя на НС е явен и системен опит за отнемане на думата на опозицията и за потъпкване на свободата на словото в една парламентарна, демократична и правова държава.
Вчерашният ден беше изключително важен за България и председателството на ЕС, коментира Корнелия Нинова. Тя посочи, че вчера Кристиан Вигенин е трябвало да внесе общ проект за решение на Народното събрание за приоритетите по време на председателството, но минути преди внасянето му  председателят на НС е изгонил лидера на най-голямата опозиционна партия. По думите й ГЕРБ създават политическо напрежение преди председателството и минират националното съгласие по тези теми.
Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици, пред които ще представим приоритетите на "БСП за България" и виждането ни за бъдещето на ЕС, съобщи Нинова. Ще ги информираме също, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения, не се зачитат и европейски демократични ценности за плурализъм и за свобода на мненията, добави тя.