Радев: Важно е гражданите да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на правосъдната система

По думите му коментарите по доклада са противоречиви, защото самият доклад е витиеват

Най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и несправедливостта, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.
Тогава ще имаме успехи, а и когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите граждани, отбеляза той. Според него  българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността. Вместо пред българските граждани с тези доклади политиците  все повече се отчитат пред Брюксел, смята държавният глава.
По думите му коментарите по доклада са противоречиви, защото самият доклад е витиеват.
Радев се съгласи, че липсват  нови препоръки, но посочи, че  няма и сериозен напредък по препоръките до момента - особено препоръките за постигане на ефективност в разкриването, пресичането и наказателното преследване на корупцията.
На въпрос за предложението на ГЕРБ за приватизационните сделки от прехода Радев отбеляза, че  е много важно да се фокусираме върху настоящето и бъдещето, защото, докато гледаме кой какво е правил в миналото, продължават да текат крупни обществени поръчки. Президентът отбеляза важността на въпроса с какви механизми в бъдеще ще се разкриват, пресичат и преследват корупционните престъпления.