Д. Главчев: Черноморският регион да бъде стабилен и икономически активен

Приоритет за България е Черноморският регион да бъде стабилен, сигурен и икономически активен, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на среща с Генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев

Приоритет за България е Черноморският регион да бъде стабилен, сигурен и икономически активен, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на среща с Генералния секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Асаф Хаджиев. На разговора присъства и ръководителят на българската делегация в Асамблеята Петър Кънев.
Димитър Главчев отбеляза активната работа и значението на Асамблеята в търсенето на решения за гарантиране на сигурността и икономическото развитие на региона. Той подчерта ролята на организацията за задълбочаване на двустранното и многостранното сътрудничество между страните-членки и търсенето на възможности за разширяване на дейността на ПАЧИС.
Председателят на Народното събрание посочи, че сред приоритетите на предстоящото първо за България председателство на Съвета на ЕС ще бъде намиране на устойчив подход за Дунавския и Черноморския региони. Димитър Главчев изрази благодарност за приетата от Генералния секретар на ПАЧИС покана да участва като основен говорител в Интерпарламентарната конференция по въпросите на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана, която се организира в рамките на Българското председателство в началото на 2018 г.
Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев отбеляза активната работа на българската делегация в рамките на Асамблеята. България е важен и надежден партньор с особено значение за нас, подчерта той. Асаф Хаджиев благодари за оказаната подкрепа от българските парламентаристи по редица въпроси, обсъждани на форумите на ПАЧИС.
Асаф Хаджиев информира председателя на Народното събрание за усилията, които Международния секретариат на ПАЧИС полага за подготовка на тържественото отбелязване през 2018 г. на 25-та годишнина от основаването на Асамблеята.
В ПАЧИС членуват 12 страни - Азербайджан, Албания, Армения, България, Грузия, Гърция, Република Молдова, Румъния, Руската федерация, Сърбия и Черна гора, Турция и Украйна.