ЕП притеснен заради реформите в съдебната система в Полша - bulgaria.utre.bg

ЕП притеснен заради реформите в съдебната система в Полша

15 ноември 2017, 18:43 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

Евродепутатите се опасяват, че се прави опит за поставяне на съдебната власт под контрола на изпълнителната

Правосъдните реформи в Полша, извършвани от настоящото консервативно правителство и критикувани от Европейския съюз, може да доведат до "грубо нарушение" на основополагащите ценности на общността и на правовата държава, изрази днес тревога Европейският парламент, цитиран от Франс прес.

Tой прие с голямо мнозинство резолюция, в която се обяви за "дълбоко обезпокоен" от тези реформи, тъй като те могат да "навредят на независимостта на съдебната власт и да отслабят върховенството на закона в Полша". Евродепутатите се опасяват, че в Полша се прави опит за поставяне на съдебната власт под контрола на изпълнителната, предава БНТ.

Полското правителство на консервативната партия "Право и справедливост" отказва да изпълни препоръките на Европейската комисия за изменения в широкомащабните реформи и отстоява правото си да действа срещу, по думите му, корумпираната каста в съдебната власт.

Същевременно полски евродепутати от ПиС направиха неуспешен опит да прокарат резолюция срещу предполагаемата намеса на институциите на ЕС във вътрешните работи на страната им и призоваваща за спазване на суверенитета на Полша.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета