Цв. Цветанов: Доволни сме от доклада на ЕК

От нас зависи дали ще има мониторинг и догодина

Изцяло сме доволни от доклада на ЕК, от нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата по механизма за сътрудничество и оценка. Това заяви на специален брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка.

В него се казва, че ЕК все още не може да заключи, че показателите по наблюдението на България са изпълнени в задоволителна степен. Има напредък в много области, но е необходима още работа, заявиха от Брюксел.

„Докладът е обективен. Няма нови препоръки към страната. Във всички от миналия доклад има определено изпълнение. За първи път се говори, че докладът може да бъде преустановен и това е много ясен знак за напредъка на страната ни.

За мен е много удовлетворително това, което се говори за организираната престъпност, защото последните 10 години успехите, които имаме, и всичко, което сме направили, сме достигнали една по-голяма сигурност, която съответства и на очакванията на ЕС“, каза още Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той добави, че се дава ясен сигнал за това, което са направили в предишния парламент за конституционните реформи и за избора на ВСС.

„Изцяло сме доволни от доклада, който излезе за страната ни. Всеки от нас може да прочете внимателно, че на база политическата нестабилност, служебното правителство, с провеждането на изборите, не е било възможно да продължат реформи. Отчита се в доклада, че от май месец вече имаме стабилност. Правителството е продължило съответните реформи и има подем. От самите нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена тази процедура по механизма за сътрудничество и оценка“, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов коментира и скандала в парламента с БСП, при който лидерът им Корнелия Нинова беше изгонена от залата от председателя на Димитър Главчев. Заради това, както и заради отстраняването на Антон Кутев, всички социалисти напуснаха и поискаха оставката на Главчев.

„Няма да допуснем да се обижда както лидерът, на която и да е политическа сила, в случая и министър-председателя, затова се извиняваме се на българските граждани за това, което провокираха колегите от БСП. Призивът ми към всичките ни политически опоненти, които днес за пореден път демонстрираха опити за дискредитиране на парламента, нека просто да прочетат внимателно доклада“, коментира Цветанов и призова всички да работят в интерес на държавата и да се съобразяват с изводите от него.

„Правителството е стабилно и чакаме с нетърпение да чуем мотивите за вота на недоверие, защото четейки този доклад, смятам, че имаме достатъчно аргументи, за да оборим опозицията от поредните опити за дискредитиране на усилията на правителството за това, което правим и във връзка с предстоящото председателство“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

По-рано правосъдният министър Цецка Цачева също заяви, че е доволна от това, че за първи път няма нови препоръки.