Н. Димов: Замърсяването на въздуха в бедните райони е високо - bulgaria.utre.bg

Н. Димов: Замърсяването на въздуха в бедните райони е високо

15 ноември 2017, 09:17 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават

Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети. Това заяви в ефира на Нова Телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той обясни, че основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там където няма топлофикация и газификация. „Затова не е изненадващ резултатът на Видин. В бедните райони замърсяването на въздуха е високо, когато говорим за битово замърсяване. По-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред”, заяви екоминистърът.

Според него обаче не може да се каже, че въздухът в България е по-мръсен от този във Франция. „Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. Говорим за годишната норма, не ежедневната”, уточни министърът.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е коли, които не отговарят техническите условия, да не получават първа регистрация у нас.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета