Н. Стърджън иска промени в закона за Брекзит

Регионалните правителства на Шотландия и Уелс се безпокоят, че законът за Брекзита ще подкопае правомощията им

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че британското правителство трябва да направи промени в своя закон за излизане от ЕС преди нейното правителство в Единбург да го приеме, но изрази надежда, че може да се постигне напредък по въпроса, предаде Ройтерс, цитира БНТ.

Регионалните правителства на Шотландия и Уелс се безпокоят, че законът за Брекзита ще подкопае правомощията им. Те не могат да наложат вето на закона, но неполучаването на съгласието им би било смущаващо за правителството на британския премиер Тереза Мей и може отново да разпали исканията на Шотландия за независимост.

"Остава да се измине дълъг път и съвсем ясно заявявам, че този закон трябва да се промени", каза Стърджън след среща с Мей в Лондон, която определи като "конструктивна и сърдечна".

"Да се надяваме, че след като можахме да изразим по-подробно безпокойствата си, ще можем да напреднем в следващите седмици", каза Стърджън.

Законът за Брекзита цели да превърне всички съществуващи закони на ЕС в британски закони, за да се осигури юридическа яснота след напускането на Великобритания. Днес започнаха дебатите по него в британския парламент. Шотландия и Уелс, които в момента имат контрол над политиката си в области като здравеопазване, образование, транспорт и земеделие, казват, че законът не гарантира статута на автономните им правомощия след Брекзита.

Говорителка на Мей заяви, че тези правомощия ще бъдат укрепени след Брекзита.