Тръмп определи обиколка си в Азия като „наистина добра“ - bulgaria.utre.bg

Тръмп определи обиколка си в Азия като „наистина добра“

15 ноември 2017, 06:40 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    youtube.com/ Кадър

След обиколката ми в Азия всички страни, които обсъждат с нас търговията, знаят, че правилата са се променили

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи 12-дневната си обиколка в Азия като „наистина добра“ и каза, че по време на нея е свършил „наистина фантастична работа“, предаде ДПА. „Това бяха наистина 12 страхотни дни и завързах много приятелства“, каза Тръмп пред репортери, придружаващи го в самолета на връщане от Манила, където участва в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Тръмп си тръгна по-рано днес от пленарната сесия на форума, на която лидерите на 10-те страни, разговаряха с колегите си от Япония, Китай, Южна Корея, Нова Зеландия, Австралия, Индия и Русия,

Още преди напускане на Манила Тръмп написа в Туитър, че азиатското му пътуване, включило освен Филипините, Япония, Южна Корея, Китай и Виетнам, „ще доведе до справедливи търговски сделки“, за разлика от ужасното шоу, представено от миналите администрации“. Едно от първите действия на Тръмп като президент бе да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, договорено по време на предшественика му Барак Обама и включващо 12 страни. Впоследствие това договорът бе преименуван и 11-те оставащи в него страни се опитват да го поддържат, отбелязва агенцията.

„След обиколката ми в Азия всички страни, които обсъждат с нас търговията, знаят, че правилата са се променили“, написа в Туитър Тръмп. Тръмп съобщи също, че пътуването му е било „наистина добро“ що се касае до обединяването на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион около по-твърда позиция срещу севернокорейската ядрена програма и ракетни изпитания.

В декларация страните от Азиатско-Тихоокеанския регион призоваха Пхенян да се откаже от балистичните и ядрените си технологии и незабавно и изцяло да се придържа към резолюциите на ООН. „Всички източноазиатски страни са поели ангажимента за пълно и цялостно прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея и призовават всички страни да направят същото“, се казва в документа от срещата на върха. Друг важен резултат от визитата бе съживяване на отношенията на Вашингтон с Филипините, каза Тръмп и описа бившата американска колония като „невероятно важна военна локация“. „Ние не поддържахме отношения с Филипините за дълъг период от време и сега имаме много добри отношения там“, каза Тръмп. Връзките на САЩ с Филипините се влошиха с идването на власт на президента Родриго Дутерте миналата година, когото правителството на Обама разкритикува заради бруталната му война срещу наркотрафикантите. Дутерте освен това отправи лични нападки към Обама.

Визитата на Тръмп във Филипините бе съпътствана от протести на стотици леви активисти, фермери и студенти, които влязоха в сблъсъци с полицията. По-рано днес при откриване на пленарната сесия на АСЕАН президентът на Филипините припомни, че регионът е изправен пред сложни предизвикателства, каквито малцина са си представяли преди няколко десетилетия. „Технологичните развития и един по-отворен в икономически план регион доведоха до по-голямата взаимосвързаност на нашите общества, така че нашите проблеми се преплетоха“, каза Дутерте. Той допълни, че срещата на върха е важен механизъм за насърчаване на сътрудничеството по такива пораждащи безпокойство въпроси, като влошаването на качеството на околната среда, въоръжените конфликти, климатичните промени и тероризма.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета