Испания обвини Русия в намеса в каталунския референдум - bulgaria.utre.bg

Испания обвини Русия в намеса в каталунския референдум

14 ноември 2017, 18:23 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia

Испанското правителство представи доказателства за вмешателството

Испански министри представиха в Брюксел доклад за руска намеса в референдума за независимост на Каталуния, с цел да се дестабилизира испанската държава, предаде Дойче веле.

Министърът на отбраната и министърът на външните работи заявиха, че разполагат с доказателства, че намесата е осъществена от държавни и частни групи от територията на Русия, също и на Венецуела. В Twitter, Facebook и други социални мрежи и сайтове е осъществена мащабна кампания за налагане на сепаратистките идеи и влияние върху общественото мнение в навечерието на допитването.

Външният министър Алфонсо Дастис уточни, че в социалните мрежи са намерени фалшиви профили, от които половината са били използвани от Русия, а около 30% - от Внецуела. От тях е разпространявана информация, преувеличаваща предимствата на отделянето на Каталуния от Испания.

Министър Дастис е поставил въпроса пред Кремъл.

Министърът на отбраната Мария Долорес де Коспедал подчерта, че дейността на споменатите групи за въздействие е насочена към провокиране на нестабилност в Европа и че е дълг на испанците е да огласят тази информация.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят