БСП решава в събота, ще подкрепи ли ревизията на приватизацията

Соцлидерката Корнелия Нинова показа готовност да води разговор с управляващите, при определени условия

БСП прие хвърлената ръкавица на ГЕРБ за ревизия на приватизацията и далаверите покрай нея по време на целия преход, но под условие. Соцлидерката Корнелия Нинова показа готовност да води разговор с управляващите, ако бъдат включени още в ревизията и масовата приватизация с бонови книжки, концесиите и групировките на прехода.
"Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода. В тези всички теми влиза и приватизацията. Нямам против да се разследва и приватизацията", уточни Корнелия Нинова. Дали да сложи подписа като вносител, ще реши пленумът на БСП в събота, уточни тя.
Относно "Техноимпекс" соцводачката няма притеснения, защото вече била проверявана три-четири пъти, нямала против това да стане и сега. Но да му мислят онези, на които ще им е за първи път, коментира лидерката на БСП цитирана от Канал 3.
"Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата стоят членове на групировките", заяви соцлидерката, разкривайки какво още държи да се включи в ревизията на преходариватизацията. По думите й, ако се ограничим само до приватизацията, ще бъде половинчато.
За целта БСП внася запитване до законодателния съвет към председателя на НС по какъв юридически издържан начин може да стане всичко това, така че да има смисъл и резултат от ревизията на прехода.
Социалистите внасят днес в деловодството на парламента и искане за изслушване на премиера, министъра на икономиката и главния прокурор.
Нинова поясни, че искат изслушването на министър Емил Караниколов в пленарната зала и на обвинител номер едно Сотир Цацаров - в правната комисия, във връзка с приватизационните сделки през годините, контрола над тях, прокурорските проверки, както и делата - кои са прекъснати поради изтекла давност, кои са прекратени и т.н.

Корнелия Нинова вика и премиера Бойко Борисов в парламента, за да обясни, ако трябва, и на закрито заседание, кой е депутатът, който се занимава с наркотрафик.
"Да дойде и да каже кой депутат се занимава с нарктрафик, защото това е ужасяващо. Искаме истината - за наркотрафика и за купуването на гласове. Ако откаже да дойде, ще считаме, че няма такава информация, просто лъже. Ако дойде обаче - истината поименно и да си носи отговорността, но едно от двете трябва да направи", орична е Корнелия Нинова. 

Социалистите поискаха и за пореден път оставката на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов във връзка с разкритията от филма на Елена Йончева
"Граница", в който граничен полицай, чиято самоличност е запазена в тайна, твърди, че трафикът на мигранти се покровителства от най-високо ниво в МВР.. Червените се кълнат, че ще използват всички възможности на родното и европейското право, за да гарантират защита на полицая като свидетел.