И този път рагаци не бъркайте с треньорското назначение...

Италианската федерация не намери подходящ заместник на Конте

Веднага след отпадането на Италия от финалите на световното първенство в Русия през 2018 година по Rai Uno започна предаването "Извън времето".

Един от гостите бе световният шампион със "скуадра адзура" от 1982 и легенда на Ювентус Антонио Кабрини. Той заяви в прав текст "Крайно време  е да спрем да разчитаме на италианското чудо, когато след тежки моменти печелим световната титла. Трябва да станем реалисти и да се намери треньор, който разбира от футбол".

 

Да, на Мондиала през 1982 година в Испания италианците едва излязоха от групата. А после започна невероятната серия на „скуадра адзура“. Най-напред бе победена Аржентина на Диего Армандо Марадона с 2:1 след две попадения на Марко Тардели и Антонио Кабрини. След това идват звездните мигове на вездесъщият Паоло Роси. Бразилия бе победена в епичен мач с 3:2 с негов хеттрик.После Роси наказа Полша с два негови гола за 2:0. На финала Италия победи убедително Германия с 3:1 след попадения на Паоло Роси, Марко Тардели и Алесандро Алтобели. Това бе страхотен тим на също така невероятния треньор Енцо Беардзот. Още се помни кадъра с нисичкия президент на Италия Алесандро Пертини и щастливия врапар Дино Дзоф,  който държи световната купа.

 

През 2006 в Германия  Италия пак тръгна зле, но после стигна финал. Там с провокацията на Матераци, който изкара червен картон на Зидан, тимът на Марчело Липи стана световен шампион.

Очевидно легендарния филм "Невероятните приключения на италианци в Русия"няма да има продължение. От двата баража с коравата Швеция трябваше да се вземе хикс в Стокхолм с разменени голове и тогава италианското 0:0 на "Сан Сиро" щеше да свърши работа. А кой знае при трудно класиране за Мондиала дали "скуадра адзура" нямаше пак да се бори за световната титла.

Проблемът не е в дебелоглавият треньор Вентура, който поне в Италия не пусна отличния играч на Наполи Лоренцо Инсинье. Наистина футболистът на Наполи можеше да не направи нищо, но поне Вентура щеше да има алиби, че го е пуснал в игра. А сега това също ще бъде основен упрек към него.

Но основният проблем си е на италианската федерация, която не намери заместник на подивелият да ходи за пари в Челси Антонио Конте. При бившия играч и треньор на Ювентус на европейското във Франция през 2016 "скуадра адзура" дори играеше приятен и отворен футбол.

Същата Испания, която прати на бараж сегашния италиански тим, бе пометена с лекота. Не бе минало толкова време за да се каже,че това е друг отбор на Италия.

Ясно е, че проблемът е в наставника Вентура. Но още по-основна причина за провала е в самата италианска федерация, която някак си подцени назначаването на заместник на Конте. От федерацията решиха,че световните квалификации чукат на вратата и трябва да назначат бързо треньор. А трябваше да потърсят много по-добро решение. Това с Вентура бе повече от прибързано.

Парадоксът на футбола е,че Хърватия с триото Перишич от Интер, Калинич от Милан и Манджукич от Ювентус, която също бе на бараж, отива на Мондиал. А тези играчи заедно със Стринич от Наполи играят в Серия А. В първенството на Италия. Страната, която заедно с Холандия ще липсват на световното в Русия.

Сега футболните специалисти в Италия трябва да вземат урок от Франция, когато ние ги бихме на "Парк де Пренс" с 2:1 и отидохме вместо тях на световното през 1994 година в Щатите за да спечелим четвъртото място. Третото бе за въпросната Швеция.

Дали победата на България над Швеция с 3:2 в сегашните световни квалификации има вече някаква тежест, след като "тре крунур" се класира на Мондиал за сметка на четирикратния световен шампион Италия ще се разбере в близко бъдеще. Сега изглежда,че тази наша победа има някаква тежест.

Що се отнася до Италия със сигурност ще намерят правилния път да излязат от кризата,в която се вкараха за по-малко от година. И този път рагаци не бъркайте с треньорското назначение...