Д. Кирилов: Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни - bulgaria.utre.bg

Д. Кирилов: Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни

14 ноември 2017, 09:45 | Мила Иванова
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Ние коментираме само наказателните последици в този закон, т.е. доказване на престъпление

Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата - обяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в сутрешния блок на БНТ. Така той обясни предлаганите от управляващите промени в Конституцията, с които ще се разреши ново разследване на стари сделки. По думите му планираните поправки ще обхващат точно определен период на раздържавяване - от 1993 г. до края на 2017 г. По думите на Кирилов досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.
"Имало е сделки, които са били разследвани, имало е дори сделки, по които са били повдигнати обвинения от прокуратурата пред Наказателния съд и по тях е постановен окончателен акт на наказателния съд, за тези случаи не можем да върнем времето назад. На практика приватизацията приключи. Към момента са разпродадени абсолютно всички държавни и общински дружества и участия, които биха могли да бъдат приватизирани. Останали са двайсетина дружества, които са включени към забранителния списък на действащия сега приватизационен закон".
Кирилов отбеляза, че промени на приватизационния договор не се очаква да се случват:
"Одържавяване при установяване на нарушение на приватизационни сделки - това са две отделни групи от последици при анализа, прилагането и респективно санкционирането на незаконно поведение във връзка с приватизацията. Ние коментираме само наказателните последици в този закон, т.е. доказване на престъпление, установяване на виновните лица и наказване на престъпленията. Оттам нататък няма пряка и задължителна последица по отношение на самата приватизационна сделка. В случай, че престъпленията касае някой от съществените факти, свързани със сделката, би могло да се обсъжда, да се обмисля промяна на приватизационния договор, но това ще се случва рядко, според него, защото това са договори, които са произвели ефект, имуществото е радикално променено и би било много трудно да се защити по-сериозна теза по имуществените последици".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета