Зам.-министър Козарева поздрави Моринари Ватанабе за удостояването му със звание Почетен професор на НСА

Той е завършил Токайския университет, а в периода 1981-1983 г. е бил специализант в НСА по художествена гимнастика

Заместник-министърът на младежта и спорта Габриела Козарева поздрави президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе, който бе удостоен със званието Почетен професор на Националната спортна академия „Васил Левски“. Той е завършил Токайския университет, а в периода 1981-1983 г. е бил специализант в НСА по художествена гимнастика – спорт, който впоследствие развива в Япония.
Зам.-министър Козарева благодари на г-н Ватанабе от името на Министерството на младежта и спорта за подкрепата на Световната федерация по гимнастика към българските федерации, които са нейни членове. Тя и главният секретар на ММС Асен Марков бяха сред официалните гости на церемонията, на която ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев тържествено обяви решението на Академичния съвет за удостояването на Ватанабе със званието Почетен професор и му връчи почетните знаци.
„Освен голяма чест, това звание е и отговорност, затова очакваме г-н Ватанабе да бъде пълноценен член на нашата академична общност“, заяви проф. Гешев.
„Аз съм много щастлив и много горд. Ако не бях дошъл да уча в България, днес нямаше да съм президент на Световната федерация“, каза Моринари Ватанабе.
Приветствие към провъзгласения за Почетен професор Моринари Ватанабе отправи японският посланик у нас Н. Пр. Масато Ватанабе. „Много е радостно за отношенията между Япония и България, че президентът на Световната федерация по гимнастика е дълбоко свързан с България. През 2020 г. Токио е домакин на олимпийските игри в тази светлина посолството в София ще продължи усилията за задълбочаване и развитие на отношенията и двустранния обмен между двете държави в областта на спорта“, заяви Н.Пр. Масато Ватанабе.
На церемонията в НСА присъстваха студенти, преподаватели, спортисти, треньори и ръководители – Илиана Раева, Мария Гигова, Йорданка Благоева, Николина Кръстева, Йордан Йовчев, Красимир Дунев, Стоян Димитров и др.