Най-малко 213 загинали и стотици ранени при земетресението в Ирак

В най-силно пострадалата иранска провинция Керманшах днес е обявен тридневен траур

Най-малко 213 души са загинали, а стотици са ранени при земетресението с магнитуд 7,3, разтърсило снощи Североизточен Ирак и граничещи със страната региони от Иран и Турция, предаде Франс прес.
В най-силно пострадалата иранска провинция Керманшах днес е обявен тридневен траур, съобщи изданието "Мехр нюз", цитирано от ТАСС.
За момента само Иран е огласил предварителни официални данни за жертвите, които стават все повече. Последните бяха за 207 души. Местните власти в Ирак, където е бил епицентърът на труса, информират засега само за шестима загинали в провинция Сулеймания, Иракски Кюрдистан.
Според властите на Турция в тази страна още не са регистрирани нито жертви, нито щети. Жителите на град Диарбекир излезли за кратко от домовете си по време на земетресението.
В Багдад основният трус бе усетен за около 20 секунди, съобщиха журналисти от АФП.
Иранските власти очакват броят на жертвите да расте, тъй като спасителите бавно стигат до някои труднодостъпни райони. Държавните медии заявиха, че ситуацията в пострадалите зони е под контрол, и призоваха населението да запази спокойствие.
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей разпореди на правителството и въоръжените сили да мобилизират всички свои средства, за да подпомогнат хората. Според официалната агенция ИРНА трийсетина екипи спасители от Червения полумесец са изпратени в Западен Иран.
В пострадалите ирански райони започнаха работа полеви болници, където хората, прекарали нощта под открито небе, получават освен медицинска помощ храна, вода, топли дрехи и горива.
Раздават се палатки, одеяла, някои нуждаещи се са настанени във временни жилища. Вече са възстановени прекъснатите съобщителни връзки и електроснабдяването, а местните власти обещават до часове да осигурят и възможност за движение по автомагистралите.