МВР предлага увеличаване на таксите за специални автомобилни номера

Общество

12-11-2017, 17:01

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Предвижда се и да бъде облекчено плащането на таксата, така че да не се прибягва до няколко гишета за един вид услуга

До 10 пъти да поскъпне издаването на автомобилни номера по избор на собственика на автомобила. Това предлага правителството в Постановление за изменение на Закона за държавните такси. Те се събират от Министерството на вътрешните работи.

Ако документът бъде одобрен, за регистрационни номера с числа по избор, ще се заплаща такса от 300 лв. вместо 30, както е в момента. Табелите с четири еднакви цифри пък ще поскъпнат двойно – до 2000 лв. Целта на мярката е да се ограничи търсенето на подобна услуга, тъй като към момента тя е често предпочитана от шофьорите, а броят на табелите е ограничен.

Предвижда се и да бъде облекчено плащането на таксата, така че да не се прибягва до няколко гишета за един вид услуга. Ще се спести и заплащането на сумата към няколко обслужващи банки. Предвижда се и да се дава възможност клиентите да заплащат таксата чрез ПОС терминални устройства.

В проекта е заложено да се запази цената от 7000 лв. единствено за регистрационни номера с комбинация от шест букви и/или цифри по желание. За първоначална регистрация или промяна, със смяна на табели с номер, ще се плаща 35 лв. за лека кола, 30 лв. за ремаркета и 28 лв. за мотоциклети, три и четири колесни превозни средства. Във всички случаи обаче отпада досегашната такса монтаж.

Документът е качен за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на правителството, като предложения за редакции ще се приемат до 8 декември.