Сделки за 12 милиарда сключени по време на визитата на Тръмп във Виетнам

Свят

12-11-2017, 16:39

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп посрещнат с протест в Манила

Тръмп се срещна с виетнамските лидери тази сутрин, след което излетя за Манила

Виетнамски и американски компании днес подписаха споразумения за общо 12 милиарда долара при посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой, предаде ДПА, цитира БНТ.

Договорите включват две авиационни сделки, оценявани на 2,1 милиарда долара, в които участват двете най-големи виетнамски авиокомпании - Виетнам еърлайнс (Vietnam Airlines) и Виетджет еър (Vietjet Air).

По-рано днес Тръмп разговаря с виетнамския премиер Нгуен Суан Фук, пред когото се оплака от търговския дисбаланс, достигнал 28,6 милиарда долара към края на септември тази година, по данни на американското Бюро за преброяване на населението.

"Трябва да се грижим са нашите американски компании и за американските работници и вероятно правителствата преди мен не са харесвали темата, не са разбирали темата - нещо не беше наред - тъй като има толкова много проблеми, свързани с търговския дисбаланс'', каза Тръмп.

Той предложи на Виетнам да купува американски ракети и друга военна техника, за да намали търговския дисбаланс. "Ние правим най-добрата военна техника и самолети и всичко, което може да се назове", отбеляза Тръмп и добави, че качеството на ракетите е особено добро. "Ракетите са в категория, до която никой дори не се доближава", подчерта американският президент.

Той се срещна с виетнамските лидери тази сутрин, след което излетя за Манила за срещата на високо равнище на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и в Източноазиатската среща на върха.