Борисов и Красен Кралев откриха реновираната зала „Асикс Арена“

„Асикс Арена“, каквото е новото има на зала „Фестивална“, претърпя цялостна реконструкция

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев откриха реновираната зала „Асикс Арена“ (бивша зала „Фестивална“), която днес отвори врати за първото лекоатлетическо състезание от 2011 г. насам. В залата се събраха над 250 деца на възраст от 5 до 13 г., които участват в петия турнир от лекоатлетическата верига GO!KIDS!, организиран от спортен клуб „Приорити спорт“ на Магдалена Христова, предаде пресцентърът на ММС.

В тържествената церемония за откриване на обновения дом на българската атлетика участваха още първата българска световна рекордьорка по лека атлетика и зам.-председател на БОК Йорданка Благоева, председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, представителят на „Асикс“ Любо Ганев, изпълнителният директор на Академика 2011 Борис Тодоров, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, европейската шампионка на 100 м Ивет Лалова-Колио, двукратната европейска шампионка Светла Димитрова, Спортист на България за 2015 г. Габриела Петрова, Митко Ценов, Тихомир Иванов и много други изявени български лекоатлети и звезди от близкото и далечно минало. Младите надежди на българската атлетика Лиляна Георгиева и Александра Начева посрещаха гостите и държаха лентата на откриването.

„Много се вълнувам днес, защото от първия момент, в който поех ангажимент пред господин Борисов да работя за българския спорт, една от мечтите ми беше да видя тази зала реновирана. Положихме много усилия, защото от 2011 г. ние атлетите нямаме свой дом“, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Благодаря на премиера Борисов за огромната подкрепа, която оказват и трите му правителства на българския спорт. От 2009 г. досега сме инвестирали над 300 млн. в реконструиране на спортните съоръжения и продължаваме напред. През следващата година продължаваме с реконструкция на стадион „Академик“. Продължаваме със строежа на „Арена Бургас“, която ще бъде зала от най-висок клас и ще може да домакинства на всички най-високи атлетически форуми, така че атлетите вече ще имат не само един, а много свои домове, в които да тренират многобройните деца, които виждам тук“, добави спортният министър. Той благодари на родителите, които са запалили децата си за спорта и пое ангажимент държавата да продължи да работи за подобряване на спортната инфраструктура заради младите.

„Благодаря както на министър Кралев, така и на премиера Борисов за това, че удържаха думата си“, заяви председателят на БФЛА Добри Карамаринов. „Ние ценим мъжката дума и никога не я забравяме. Ние ценим не само това, което е направено в зала „Фестивална“, а и това, което се прави в Бургас“, добави той. Карамаринов връчи на премиера Борисов и на министър Кралев най-високия почетен знак от името на Европейската асоциация по лека атлетика, чийто вице-президент е.

„Длъжни сме да правим всичко, за да са добре тези лъчезарни и хубави деца, а когато родителите ги заведат да спортуват да има къде да се изкъпят, да е топло и уютно, и да продължат да харесват и спорта, за който са се записали“, каза премиерът Бойко Борисов. „Ударно ще достроим залата в Бургас, така че федерацията да може да кандидатства за домакинство на Европейско първенство на закрито през 2023 г.“, добави той. „Да сме живи и здрави и да се коват шампиони тук“, пожела на всички присъстващи министър-председателят.

„Асикс Арена“, каквото е новото има на зала „Фестивална“, претърпя цялостна реконструкция, като ремонтните дейности стартираха в първия мандат на Кралев като министър на спорта. В обновяването и модернизирането на обекта са инвестирани 7 милиона лева. От тях 4 милиона лева са собствени средства на търговско дружество „Академика 2011“ ЕАД с принципал ММС, а останалите 3 милиона лева са осигурени по договор за енергийна ефективност.

На 26 юли 2017 г. бе сключен договор за спонсорство между „Академика 2011“ ЕАД и „Асикс“, по силата на който фирмата за спортна екипировка ще подпомага издръжката на съоръжението със 100 000 лева годишно за период от 6 г.

След ремонта капацитетът на залата е увеличен на 2270 седящи места с възможност да бъдат настанени до 6000 души за концерти и масови прояви. Всички седалки са подменени. Инсталирано е най-модерно и качествено спортно оборудване – пълен комплект пособия за лека атлетика и писта с четири коридора от реномирания производител „Мондо“. Обособени са ВИП ложа, помещения за администрация, персонал, отбори, съдии, делегати, допинг контрол и сектор за медиите. Осигурен е достъп за хора с увреждания както в състезателната зона, така и на трибуните. По време на реконструкцията са въведени мерки за енергийна ефективност и изолация на стените и покрива, в резултат на което разходите за отопление и консумативи ще намалеят осезаемо с 40%.

Освен основното си приложение за лека атлетика, залата е подходяща и за много други спортове като футзал, гимнастика, танци, аеробика, бойни спортове, фитнес и др.