Е. Захариева: Недопустимо е да задържат лекари ,само защото са дошли да помогнат - bulgaria.utre.bg

Е. Захариева: Недопустимо е да задържат лекари ,само защото са дошли да помогнат

12 ноември 2017, 11:35 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Facebook

След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса

Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод на задържането на български лекари в Босилеград, Сърбия.

„Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград. Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева.

„След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса“, допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.

„В зависимост от тях ще определим и нашата позиция“, поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград.

„Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации“, каза още министър Захариева. „Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството“, подчерта тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика