Меркел: Индустриалните държави трябва да дадат пример в борбата с климатичните промени

Свят

12-11-2017, 11:14

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Форбс: Ангела Меркел е най-влиятелната жена на Земята

Целта от 2015 година няма да бъде изпълнена, ако сегашната тенденция продължи

Промишлено развитите страни трябва бъдат модели за подражание в областта на климатичните промени, като насърчават политики, защитаващи работните места. Това заяви днес пред делегатите на международна конференция за климата германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА и БТА.

"Не печелим нищо дори ако всички стоманодобивни заводи, алуминиеви фабрики и медни топилни напуснат страната ни и отидат някъде, където екологичните разпоредби не са толкова строги", каза Меркел във видеообръщение към конференцията за климатичните промени на ООН в Бон.

Канцлерката добави, че целта от 2015 година покачването на световните температури да бъде сведено под 2 градуса по Целзий няма да бъде изпълнена, ако сегашната тенденция продължи.

"Отговорността за стъпки към промяна е в ръцете на индустриалните държави, които трябва да въвеждат иновации", отбеляза Меркел.

Около 2000 протестиращи в Бон, някои облечени в костюми на фона на началото на карнавалния сезон, настояха за промяна на политиката за климата.

„Меркел не постигна целта за опазване на климата“, гласеше един от плакатите на демонстрантите.

"Конференцията за климата, с 25 000 участници от близо 200 страни, не може да постигне никакъв напредък", каза една от протестиращите. По думите й категорично е нужен натиск от улицата.