Х. Ромпой: България е готова да поеме председателството

Очаквам то да мине при голям успех - премиерът ви има много дълъг опит в Съвета

"Довършване на преговорите по Брекзит, европейската интеграция на Западните Балкани и реализирането на 18-месечната програма на Доналд Туск за нов тласък на Европа. Това ще са предизвикателствата пред България по време на нейното председателство, което тя поема на 11 януари догодина. Убеден съм, че то ще премине при голям успех", коментира в „Ексклузивно“ първият председател на Съвета на ЕС – Херман ван Ромпой.

„Мисля, че България се подготви много добре за това председателство. Вашият премиер има много дълъг опит в Съвета. Той е с най-дълъг стаж така да се каже там. Познава се с всички евроепйски лидери, окето също е много важно.- Мисля, че България приема много отговорно този момент. За една марлка страна каквато е България, каквато е и Белгия всъщност, е много важно да покаже, че е способна да ръководи голямото евроепйско семейство в окето има 500 милиона души. Представяте ли си това са половин милиард души. И всички те ще се управляват от България, която наброява едва 7 милиона“, заяви Ромпой.

"Страните от Западните Балкани, рано или късно ще влязат в Европа", изрази увереност Ромпой. Според него това е единственият вариант, за да няма граждански войни в региона.

„ЕС е преди всичко пакт за мир. А в Западните Балкани само допреди 20 години имаше война. За да няма повече подобни конфликти трябва да има много силна връзка с ЕС. Виждаме Русия има силни връзки със Сърбия. Там и религията играе роля. Но от последните изказвания на сръбския президент виждаме, че те искат присъединяване към Съюза. Турция има голямо влияние в Босна и Херцеговина. Според мен тази страна има само един шанс за да оцелее икономически и политически и то е, ако има амбиция да стане част от Европа. Това бъдеще няма да й го осигури Турция“, коментира той.

"Преговорите по Брекзит буксуват", признава Ромпой. Прогнозата му е обаче, че до декември ще се премине към следващ етап в разговорите между Брюксел и Лондон. „Ако не сме разумни – ако проявим краен национилъзм може да възникне проблем. Под проблем разбирам Великобритания да напусне Съюза без споразумение. Което би било катастрофа – най-вече за Англия“, коментира Херман ван Ромпой.

Ромпой изрази надежда, че след изборите в Каталуния, новото правителство ще започне преговори с централната власт в Мадрид, но не за независимост, а за повече автономия и права.