Цветанов: Последствията от Болшевишкия преврат оставиха много лоша следа за бъдещето ни - bulgaria.utre.bg

Цветанов: Последствията от Болшевишкия преврат оставиха много лоша следа за бъдещето ни

11 ноември 2017, 13:09 | Мила Иванова
  • Снимка:
    Пресцентър ГЕРБ

Днес сме тук за да си кажем истината за това, което се е случило, да го помним дълги години и да го предаваме на своите деца

В дни като днешния ние търсим истината за историческите събития, защото нашите деца трябва да знаят истината. Това каза в Ловеч зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов при откриването на научната конференция „100 години от Болшевишкия преврат в Русия и влиянието му в България“. Двудневният форум се организира от Община Ловеч и политолозите Антон Тодоров и Тома Биков. „Когато говорим за Болшевишкия преврат, няма начин да не кажем какво се случи, какви бяха последствията не само за България, а за Балканите, за Източна Европа. Последствията от болшевишките събития оставиха много лоша следа за бъдещето ни. Нека да припомним, че този режим и всичко това, което се случваше, имаше за цел да се води постоянно въоръжена борба. Нека си спомним за взривената църква в София „Света Неделя“. Това беше начинът, по който се градеше образът на комунистическата партия“, подчерта Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че комунизмът е отклонил държавата ни от европейския й път. Той допълни, че е много трудно да се обясни, че 28 години след като вече ние консумираме демокрацията, нямаше ясната политическа воля за разкриването на досиетата и търсенето на истината. „Едва в първия мандат на кабинета Борисов имаше политическата воля да можем действително тези над един милион информационни единици да бъдат предадени на комисията и всички, които имат интерес да се запознават, да пишат своите статии, а ние да разясняваме и показваме и на децата и на младите хора какво е било преди“, каза още Цветанов при откриването на форума.

По думите му и днес трябва да си задаваме въпроса къде щеше да бъде България, ако не беше в ЕС, в НАТО, ако не бе тръгнала по европейския път. „Виждаме какво е влиянието на Русия в Западните Балкани. Единственият начин да предпазим и Западните Балкани от подобно влияние е като акцентираме върху европейската перспектива пред тях по време на европредседателството“, коментира Цветан Цветанов и допълни, че във вчерашното интервю на президента не е чул нищо, което да обединява и да дава акцент върху Западните Балкани. Председателят на ПГ на ГЕРБ напомни за високата оценка от Европейската комисия, от САЩ, от останалите партньори за Договора за добросъседство с Македония. „Днес сме тук за да си кажем истината за това, което се е случило, да го помним дълги години и да го предаваме на своите деца“, категоричен бе Цветанов.

Гост-лектори на конференцията ще бъдат политологът Иво Маев, журналистът Христо Христов и историците проф. дин Людмил Спасов, Янко Гочев, проф. дин Лизбет Любенова, доц. дин Даниел Вачков, доц. Лъчезар Стоянов и проф. Евелина Келбечева. Организаторите на събитието Антон Тодоров и Тома Биков също ще изнесат презентации пред присъстващите.Коментари (1)

Потребител
мяй
герберските извратеняци се мислят за фактор?
абе педали тъпи и тещастни ,стойте си в кащи и не мърсете трибуната!!
11 ноември, 19:13 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета