Експерти: Трябват по-строги наказания за обир на банкомат (видео) - bulgaria.utre.bg

Експерти: Трябват по-строги наказания за обир на банкомат (видео)

11 ноември 2017, 14:11 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

От началото на годината до началото на този месец в страната са станали 18 обира на банкомати

Макар и зрелищни, атаките срещу банкомати у нас са на практика престъпление без пострадали – машините и парите в тях са застраховани, а извършителите се съдят като за обикновена кражба с взлом. Това трябва да се промени с по-строги наказания и по-сериозни мерки за защита на устройствата, смятат експертът по охрана и сигурност Здравко Дерелиев и членът на комисията по сигурност в НС Маноил Манев (ГЕРБ), който има сериозен стаж в полицията, в телевизия Би Ти Ви.
Депутатът посочи, че в момента за взломиран банкомат се дават до 6 години затвор. „Това не е достатъчно, използването на тези средства като газовите бутилки го прави по-опасно престъпление”, коментира той и призна, че няма как да се проследи пътят на парите.
Дерелиев изрази мнение, че различни престъпни групи пробват този тип деяния и при успех подобряват методите си. „Банкоматът не е един ламаринен шкаф. Той има вградена каса. В групата има разбивач на каси и това прави високопрофесионална работата. Взривяването е само един от етапите, работата по касовото устройство е по-сериозната част”, заяви на свой ред Манев.
В Германия и Холандия е имало ръст на тези престъпления преди години, като след това има известно затихване. Манев допълни, че атаките срещу банкомати в тези две страни в момента се извършват предимно от чужденци, които не са запознати с взетите от властите мерки, след които разбиването не води до никакъв резултат.
Сред вариантите за защита са шокови, сеизмични и вибрационни датчици, механизми за унищожаване на парите. Здравко Дерелиев отбеляза, че при свързване на АТМ устройствата с видеонаблюдение в реално време рискът от кражби намалява значително.

„Банките трябва да вземат мерки да си охраняват банкоматите както трябва. Това, че са застраховани, не означава нищо”, категоричен беше Маноил Манев. С нови законови промени ще се въведат минимални изисквания за сигурността на устройствата.

От началото на годината до началото на този месец в страната са станали 18 обира на банкомати – в Бобошево, Бургас, Дупница и Самоков, но най-много са в София.
Според разследващите посегателствата се случват между 3 и 4 сутринта, като неуспешните опити са повече от успешните. Въпреки това, само от началото на годината откраднатите от банкомати пари са над половин милион.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета