ММС ще финансира федерациите по нови приоритети

Има вътрешно преструктуриране на бюджета

Министерството на младежта и спорта ще финансира приоритетно федерации, които са печелили отличия на последните олимпийски игри и световни първенства. Това обясни в студиото на bTV министър Красен Кралев.

"Имаме вътрешно преструктуриране на бюджета. Приоритет ще имат тези федерации, които са в добра кондиция в момента, работят най-усилено и имат най-сериозни резултати. В първа и втора група сме обособили 14 спорта. Критериите при първите са да имат медали от последните олимпийски игри и медал от последното световно първенство, а за втора група изискването е 4-8-мо място", разказа за промените министърът.

Кралев все пак увери, че на всички федерации ще се помага, но няма да се отчита дейността им в миналото, а само в последните години. "Не може да лежиш на стара слава, че преди 20 години си печелил медали, а в момента да нямаш резултати. Има и федерации, които са в лошо състояние, въпреки че са печелили много златни медали от световни и европейски първенства през годините, но в момента са в криза. Ще помагаме на всички да я преодолеят, защото имаме много сериозни кадри", каза още Кралев.

Към отличниците – художествена гимнастика, бокс, борба, вдигане на щанги, волейбол, лека атлетика, тази година ще се присъедини и олимпийското таекуондо. Досега този спорт беше в четвърта група за финансиране, където се намираха социално-значимите дисциплини. След бронза на Владимир Далаклиев от световното първенство в Южна Корея преди няколко месеца обаче, таекуондото вече ще е една от федерациите с приоритетно финансиране.

"Това е спортът, който тази година донесе медал на България от световно първенство. И веднага влезе в първа група за приоритетно финансиране", заяви Кралев.
 
Министърът разкри, че след приемането на бюджета, финансите в министерството ще се увеличат с 5-7%.
 
"Всяка година бюджетът се увеличава в порядъка 5-7%. Имаме повече пари и тази година. И това не е окончателният ни бюджет, тъй като напоследък той се увеличава с постановление от Министерския съвет, като средствата отиват за спортна инфраструктура и домакинства. Изцяло 2 303 000 лв., които са от увеличението, отиват във връзка с вдигането на минималната работна заплата. 512 000 лева пък ще бъдат похарчени за увеличение на пожизнените премии за олимпийските медалисти. Бюджетът е добър, въпреки че публичните средства за спорт са недостатъчни", категоричен е Кралев.
 
Новият закон за спорта се очаква да бъде гласуван през декември и да влезе в сила през февруари. "Новият закон за спорта ще дефинира доста понятия, ще сложи ред в много сфери, в които досега не сме успявали. Даваме възможност всеки един спортен клуб да бъде не само сдружение с нестопанска цел, а всякакъв вид капиталово дружество. Можеш да избираш дали да получаваш държавна помощ или да си капиталово дружество. За първи път дефинираме понятията "спортни услуги" и "треньорски услуги". Това включва и фитнесите - всяко спортно дружество е задължено да наема кадри със съответния спортен лиценз. Досега не бяха регламентирани тези отношения и знаете колко проблеми сме имали във фитнесите, колко съмнения има за качеството на треньорските услуги. Не може да рискуваме здравето на хората", добави министърът на спорта.