Папата забрани продажбата на цигари във Ватикана

Търговията с цигари не може да бъде оправдана с цената на живота на хората, гласи съобщението на Светия престол

Папа Франциск забрани продажбата на цигари във Ватикана. Тя ще влезе в сила в началото на следващата година. А целта е Светият престол да бъде пример за здравословен начин на живот, предава БНТ.

Без цигарен дим във Ватикана. След като забрани пушенето на своята територия, Светият престол забранява и продажбата на цигари. В папската държава цигарите се продават на настоящи и бивши служители на цени, значително по-ниски от тези в Италия. "Да, новината е, че от 2018 година Ватикана спира да продава цигари. Папата реши, че е важно да спрем продажбата, заради здравето на хората. Интересното е, че цигарите носеха приходи на Ватикана.", каза Грег Бурк, директор на пресслужбата на Ватикана.

От продажбата на цигари, Светият престол печели милиони евро. Според досегашните разпоредби, около 5000 хиляди души се ползват от ниските цени. Много италианци, обаче, молят папските служители да ги снабдяват с евтини цигари.

Търговията с цигари не може да бъде оправдана с цената на живота на хората, гласи съобщението на Светия престол. Папа Франциск е непушач и винаги е водил борба срещу пушенето. Много от неговите съветници, обаче, са почитатели на цигарите.