Министър Нанков: Целта е до 2023 г. автомагистрала „Струма“ да бъде завършена

Страната ни ще получи 628 млн. лв. като безвъзмездна финансова помощ по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Върнахме отново доверието на Европейската комисия. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира в кулоарите на Народното събрание днес одобрения проект за изграждане на 40 км от АМ „Струма“ и безвъзмездната финансова помощ от 628 млн. лв., която България ще получи за изпълнението му, предава пресслужбата на МРРБ.

Министър Нанков, заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, изказаха благодарност към екипите, работили за напредъка на проекта през последните няколко месеца. "Личната намеса на премиера Борисов оказа изключително сериозно въздействие върху администрацията, която работеше в Брюксел по одобряване на апликационната форма", каза министър Московски и допълни, че това гарантира изпълнението на проекта, вече с европейско финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и национално съфинансиране.

"Това до голяма степен ще облекчи целия процес по изпълнение на дефилето. Бихме могли да кажем, че АМ „Струма“ е вече необратим процес, който се надяваме да бъде завършен в заложените срокове", каза още той.

Министър Николай Нанков обясни, че страната ни ще получи 628 млн. лв. като безвъзмездна финансова помощ по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.  С националното съфинансиране от 111 млн. лв. общата стойност на проекта възлиза на 739 млн. лв. С тези средства ще се финансира изграждането на лот 3.1 от магистралата между Благоевград и Крупник, лот 3.3 Кресна – Сандански и тунел „Железница“.

"Срокът за изпълнение на най-дългия 25-километров участък от Кресна до Сандански е месец май 2019 г. Над 50% е физическото изпълнение на обекта. Започваме и финансово да го изпълняваме с европейските средства с оглед на линейния график. Ще съкратим този срок и ще завършим отсечката предсрочно до месец ноември 2018 г., информира министърът на регионалното развитие и благоустройството. Той подчерта, че проектът ще бъде изпълнен въпреки големия скептицизъм от зелени и други организации, които са подходили към него с недоверие. 2020 година е срокът за завършване на отсечката от Благоевград до Крупник, а за изграждането на тунел „Железница“ е обявена обществена поръчка по три обособени полиции на обща стойност 250 млн. лв. Почти три години – 1060 дни, е срокът за изпълнение на тунелното съоръжение, а за останалите съоръжения, обособени в другите два лота на поръчката, е по 600 дни", информира Николай Нанков.  

"Изразходваните до момента национални средства за проекта ще бъдат сертифицирани и възстановени с европейски по линия на Оперативна програма 'Транспорт и транспортна инфраструктура'", стана ясно още от думите на министъра.

"Като най-голямо предизвикателство пред проекта министър Нанков определи изграждането на магистралата през Кресненското дефиле. Строителството на най-тежкия участък трябва да стартира през 2019 г. и да завърши в средата на 2023 г., за да имаме напълно завършена АМ „Струма“, каквато е нашата амбиция", заяви Николай Нанков.

"Едва ли има по-добър вариант на преминаване през дефилето от изграждането на две нови ленти в посока София с магистрален габарит, източно от дефилето, с уширяване на пътното платно, изправяне на виражи и изграждане на необходимата екологична инфраструктура за земноводни, влечуги и бозайници. Скоростта ще бъде ограничена до 80 км/час, за да се гарантира в максимална степен безопасността на преминаване", коментира още министър Нанков. Той напомни, че избраният вариант на трасе през Кресненското дефиле е одобрен и като екологично най-устойчив от Министерството на околната среда и водите.

По думите му, екологията не изключва развитието и строителството, нито строителството изключва екологията. "Спазваме всички установени от Брюксел нормативи и нашето законодателство, подчерта Нанков и допълни, че затова се търси баланс и взаимен интерес. Когато говорим за екология, трябва да си дадем сметка, че това не е цялата екологична общност в България и всички нейни представители. 4-5 организации заявиха ангажимент и намерение да оспорват процедурата, но пък 23 други са в подкрепа и на варианта, и на максимално бързото намиране на решение", напомни той.

Министър Московски също обърна внимание, че темата с екологията е чувствителна, но подчерта, че даденото на много високо ниво в Брюксел одобрение на апликационната форма в този й вид означава, че са взети предвид всички интереси, желания и възможности за изпълнение на проекта.