Радиоактивен облак е преминал над Европа

Свят

10-11-2017, 12:19

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Става въпрос за инцидент, за който беше съобщено още в началото на октомври

Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните седмици, предават от Френския институт за ядрена безопасност. Според тяхното проучване в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид Рутений-106. В случая става въпрос за инцидент, за който беше съобщено още в началото на октомври. Тогава от Агенцията за ядрено регулиране успокоиха, че концентрацията на Рутений-106 е минимална и няма риск за човешкото здраве.

Докладът на френската агенция дава подробна информация за движенията на радиоактивния облак от тогава. От агенцията поясняват, че съдържанието на Рутений-106 е над нормите, но е далеч под праговете, отвъд които може да бъде заплаха за здравето на хората и околната среда.

От агенцията са категорични, че не може да става въпрос за инцидент в ядрена централа, например, тъй като проверка на Международната агенция за атомна енергия не е установила подобен случай във въпросния период.

Рутений-106 се използва в преработката на ядрено гориво, както и в медицинските центрове за радиотерапия. Съдържанието на Рутений-106 в атмосферата постепенно намалява, като по последни замервания вече не може да бъде открит в атмосферата.

В доклада пише още, че конкретно за Франция няма заплаха за внасяне на радиоактивни храни от този регион.