Каракачанов: Бюджетът на МО се увеличава за пръв път след 2013 г.

С новия бюджет ще има пари да привлечем още 1300 души военнослужещи

С тези 100 000 000 лева за възнаграждения, предвидени в бюджета, ще можем да вдигнем заплатите и в същото време ще има пари да привлечем още 1300 души военнослужещи. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседание на парламентарната комисия по отбрана.
Той каза, че е доволен от бюджета на фона на това, което е било през последните години, защото от 2013 г. бюджетът на МО за заплати не е бил увеличаван.
Каракачанов добави, че според него няма да е справедливо, ако се говори за увеличение в проценти, защото това означава на едни увеличението да е от 60 лева, а на други - с 200 лева. Той обясни, че се търси вариант, в който заплатите да се увеличат с определена сума, за да е по-справедливо, и че има работна група, която се занимава с темата.
Министърът коментира и темата за обектите с отпаднала необходимост да бъдат охранявани. Има обекти, които няма нужда да бъдат охранявани с жива охрана, а е по-добре да се сложи СОТ или да се свали въобще охраната, обясни той и допълни, че това ще спести средства.
По време на заседанието на комисията заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков уточни, че има около 1100 такива имота.  За една част от тях има предписания, дадени от "Военна полиция". Той посочи, че предстои разговор с тази служба в посока охраната на имоти, за които е очевидно, че няма необходимост да бъдат охранявани с жива сила, да имат само охрана с технически средства, за да могат да се намалят тези разходи.