Захариева се срещна с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс

Двамата обсъдиха бъдещата си съвместна работа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.
 
Двамата обсъдиха бъдещата си съвместна работа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Министър Захариева ще председателства Съвета “Общи въпроси” (СОВ), чиято основна задача е да подготвя заседанията на Европейския съвет и да обсъжда редица хоризонтални въпроси от европейските политики, както и Съвета “Общи въпроси” по чл. 50, който обсъжда Брекзит. Зам.-председателят Тимерманс представлява Комисията на двата съвета.
 
Захариева и Тимерманс обсъдиха някои от темите, които ще бъдат поставени на вниманието на СОВ, като въпроса с върховенството на закона в рамките на Договорите, и перспективите пред шестте страни от Западните Балкани, които все още не са част от ЕС,  включително включването на региона в редица политики, гарантиращи свързаност.
 
Двамата се обединиха около тезата, че стабилността на Западните Балкани е от ключово значение за Съюза и затова е важно те да получат ясна европейска перспектива.