"Воля" няма да подкрепи БСП за вота на недоверие

Според "Воля" не е нормално сега преди Коледните празници и преди председателството на Съвета на ЕС да се внася вот на недоверие към правителството

"Воля" няма да подкрепи инициативата на БСП за вот на недоверие към правителството, съобщиха от двете формации след разговори в парламента.
"Не срещнахме разбиране от колегите от "Воля" за подкрепа на вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов", каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. "Като прагматици и професионалисти не можем да участваме в едно празно говорене", коментира, от своя страна, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който е и заместник-председател на Народното събрание.
Според левицата въпреки липсата на достатъчна подкрепа за вота, дебатът в пленарна зала не е безсмислен. Вотът на недоверие има една много важна цел, той много ясно определя в българския парламент кой подкрепя правителството и кой е опозицията, коментира Жельо Бойчев. По думите му вотът на недоверие по темата борба с корупцията поставя една разделителна линия кой иска истинска промяна, кой иска смяна на модела на управление на страната и кой е за запазване на статуквото, което продължава да ограбва всеки български гражданин.
Попитан как си обяснява обрата в позицията на "Воля" за вот на недоверие, той коментира: "Виждам, че вчера подкрепиха двата бюджета, най-вероятно днес и този (държавния), така че поздравете г-н Цветанов, добре се справя".
Според "Воля" не е нормално сега преди Коледните празници и преди председателството на Съвета на ЕС да се внася вот на недоверие към правителството. Темата за корупцията, картелите, контрабандата, ние ще я изнасяме всеки ден и не е необходимо да използваме такъв механизъм, за да можем да се изкажем в още един ден, коментира Веселин Марешки. Той посочи в отговор на въпрос, че през септември са заговорили за вот на недоверие и тогава всички са ги убеждавали, че това е безсмислен ход, който нищо няма да допринесе.
Към момента няма т.нар. критична маса от хора, които искат влизане отново в предсрочни парламентарни избори, коментира Марешки. По думите му, ако няма някакви тежки корупционни схеми или друга дейност на правителството, която да ги провокира, такива избори могат да бъдат най-рано след евроизборите, които ще покажат нагласите в обществото. Ако ГЕРБ спечелят отново, няма да има на какво основание да се искат предсрочни избори, добави Марешки. По думите му е много вероятно депутатите от "Воля" да гласуват въздържал се на вота на недоверие, като така още веднъж се разграничат от всички.
Относно подкрепата за бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване, лидерът на "Воля" обясни, че искат управляващите да си спазят обещанието за 300 лева пенсия, но няма как да не подкрепят каквото и да е увеличение. Няма как да не подкрепим и малкото, което се отпуска на различни слоеве от населението, посочи той.