За управляващите с Бюджет 2018 ще продължи ръстът на икономиката

Страната се развива възходящо устойчиво заради стабилната финансова и фискална среда

За управляващите с Бюджет`2018 ще продължи ръстът на икономиката, за БСП и ДПС - има сериозен дефицит на управленска визия за реформи, това е бюджет на застоя.
Страната се развива възходящо устойчиво заради стабилната финансова и фискална среда, политическата устойчивост, ниските данъци, констатира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова/ГЕРБ/. Философията му е в подкрепа за икономическата активност на бизнеса, продължаващ растеж, условия за устойчиво нарастване на инвестиции в производството чрез запазване на данъчната политика, ниско ниво на изземване на доходи от бизнеса и хората, за да бъдат преразпределени от държавата.
Бюджетът е фокусиран върху няколко ключови политики - образование, здравеопазване, сигурност, обяви Стоянова. Затова за тях са заделени и повече пари, но едновременно са предвидени промени в управлението на средствата, които ще доведат до по-високо качество. Над 600 млн. лв. ще има повече за образование през 2018 г., над 400 млн. лв. повече за здраве - това са инвестиции в националната сигурност, подчерта председателят на бюджетната комисия.
Тя уточни, че наред с приоритетите, има предвидена грижа за хората в неравностойно положение - ръст на заделените средства във Фонда за социално осигуряване в общ размер 13, 071 млрд. лв, от които 519 млн. лв. повече за пенсии, за помощи и обезщетения почти 1 млрд лв., като основните суми са за приоритетните сектори. За останалите възможностите са в ръцете на съответните министерства и ведомства чрез електронизация на услугите и оптимизация на дейностите.
Менда Стоянова припомни, че наследството от кабинета "Орешарски" е огромен дефицит, европрограми пред провал, фалирала КТБ. Днес БВП е над средното ниво за европейските страни, 2017 г. очакваме 4 процента, колкото и през 2018., отбеляза Стоянова. И добави, че се отчита преизпълнение на приходите, над 11 млрд лв. фисклаен резерв, стабилен валутен борд, намаляване на държавния дълг като България е трета в ЕС по размер дълг към БВП, а догодина ще имаме реално намаление на дълга с 600 млн.лв.
Бюджетът не е счетоводен баланс на приходите и разходите в държавата, в него се отразяват намеренията за реформи, обясни Йордан Цонев от ДПС на финансовия министър Владислав Горанов. Реално общо около 1 млрд. лв. са парите за нарастване на възнагражденията за труд, но нетният ефект ще бъде около 420 млн. лв., защото 450 млн. лв ще се изземат от хората чрез по-високия акциз на цигарите, по-високите осигурителни прагове, вноските за пенсии, сметна депутатът.
Анализът на ДПС показвал опасност от "прегряване " на икономиката и крещяща нужда от вътрешни и външни инвестиции. Цонев отбеляза добрия икономически ръст от около 4 процента, който обаче се дължал преди всичко на вътрешното търсене, на потреблението. Той открои административните пречки като основни за чуждестранните инвестиции у нас.
В света няма здравна система с една каса-монополист, в България има 52 университета, даде пример за нереформирани основни сектори Цонев.
Разрезът на проектобюджета на БСП го определя като бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на управляващите, съсредоточен не в живия живот, коментира Корнелия Нинова.Тя се позова на четири социологически проучвания за основните проблеми, които виждат хората - здравеопазване, образование, доходи и сигурност.
Бюджетните политики на правителството на "Бойко Борисов" 3 не са безалтернативни, ние ще внесем алтернативите между първо и второ четене, съобщи Нинова. Препоръките на левицата са болниците да не са търговски дружества, да отпадне принципът "парите следват ученика", ново прогресивно данъчно облагане на доходите.
БСП констатира, че въпреки обещанията си, коалицията на власт няма политики за държавно и общинско здравеопазване в малките райони, увеличава се процентът на децата, напуснали училище, намалява относителният дял на разходите за социални плащания, около 3 млн. души получават 670 лв. средна заплата, недокомплектът в МО е 6000 души, в МВР - 5000 души.
За пръв път в държавен бюджет приоритет е професионалното образование, отговори й Красимир Богданов от "Обединени патриоти". Над 18 хиляди ученици са върнати обратно в училище, когато говорите за алтернативи, особено за образованието, не сте обективна, упрекна той лидера на левицата.