Експерти: БСП трябваше да поискат оставката на Иво Христов

Скандалът с "дебилите" на Иво Христов сочи липса на политическа отговорност

В публичното пространство няма никаква отговорност към езика. Разбирам желанието да останеш себе си, влизайки в политиката, но трябва и да си дадеш сметка, че властта трябва да промени поведението ти, посочи в студиото на телевизия България он еър политологът Татяна Буруджиева.

"Иво Христов е народен представител и трябва да се съобразява с това. В политиката под влияние на емоция се казват неща, които след това могат да сложат край на отношението, интереса и уважението към дадена личност. Изказването, което направи депутатът от БСП безспорно ще остави отпечатък върху кариерата му.

Буруджиева подчерта, че най-лошото в цялата ситуация е, че обществото ни е станало резистентно към подобни своеволия и държавниците ни от години си позволяват да говорят както и каквото си поискат.

Проблемът е системен, смята журналистът Кристина Кръстева.

"По подобен начин заради остро изказване бе поискана оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. И въпреки че тогава то бе отправено към журналист, това не означава, че българското общество има по-малко привилегии и може да търпи подобни обиди. Затова беше правилно БСП да поиска оставката на Христов", категорична бе Кръстева.

Вчера ГЕРБ скочиха срещу изявленията на социалиста, който защити изявленията на руското външно министерство, че съветската армия е спасила българските евреи, както и че 80% от българите са "дебили", които не могат да се подписват.

Червеният депутат Христов от своя страна пък се извини за думите си.