Консенсус в ЕС за създаване на общ отбранителен съюз

Свят

09-11-2017, 08:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Британският министър на отбраната подаде оставка

Важна цел е финансирането и развиването на общи оръжейни системи

Най-малко 20 държави членки на ЕС са готови да подкрепят създаването на нов отбранителен пакт идната седмица. Сред 20-те са Франция, Германия, Италия и Испания, а сред колебаещите се попадат Дания, Португалия и Ирландия. Великобритания, която излиза от Съюза през 2019 г, със сигурност няма да участва в бъдещия пакт, съобщава Ройтерс.

Проектът предвижда създаване на мрежа от логистични пунктове, център за реагиране при извънредни ситуации и общо обучение на офицери. Важна цел е финансирането и развиването на общи оръжейни системи, което ще спести разходи за дублиращи се проекти.Инициаторите на проекта – Франция и Германия – се надяват на предварително споразумение на 13 ноември в Брюксел.

Наскоро възродената френско-германска инициатива за създаване на обща европейска армия ще се стреми да избягва дублиране с функциите на НАТО. Вместо това, тя ще има за цел да бъде алтернатива на алианса и да елиминира масовото закупуване от страните-членки на ЕС на оръжия и оборудване, произведени в САЩ.

За целта се предвижда увеличаване на европейското производство на самолети-цистерни, сателитни системи, оборудване за целите на киберсигурността, както и завършване на конструирането на безпилотен самолет клас-MALE, съвместно разработван от Франция, Италия и Германия. Предложените инициативи ще бъдат координирани от Европейската агенция по отбрана.