Още един британски министър заплашен от отстраняване

Причината е тайни срещи с израелски лидери

Още един министър от британското правителство е заплашен от уволнение заради тайни срещи с израелски лидери, информира "Франс прес", цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това усложнява допълнително положението на премиерката Тереза Мей, която вече има сериозни проблеми със скандала за сексуален тормоз и Brexit, предава БиТВ.

Министърката за международното развитие Прити Пател беше извикана при Мей, за да даде обяснения. Това наложи тя да прекъсне обиколката си в Африка, която започна едва вчера, и да се върне в Лондон. Ако Пател подаде оставка, тя ще е вторият напуснал британски министър за една седмица след този на отбраната Майкъл Фалън, който се оттегли на 1 ноември заради замесването си в скандала за сексуален тормоз, разтърсващ политическата класа, посочва Франс прес.

В понеделник британската министърка за международното развитие се извини за срещите си с израелски лидери, сред които и премиерът Бенямин Нетаняху, по време на почивка през август. Британското правителство не било уведомено предварително за срещите и на тях не са присъствали други негови представители. Пател е била придружавана от Стюарт Полак, почетен председател на произраелската лобистка група "Консервативни приятели на Израел". След като беше подложена на натиск, в понеделник британската министърка за международното развитие заяви пред премиерката, че е говорила за възможността за финансиране на хуманитарната помощ, оказвана на ранени сирийци на Голанските възвишения, чиято окупация от Израел не е призната от Великобритания. Пател само бе порицана от Мей.

Британски медии обаче твърдят, че министърката е укрила някои факти, което може да принуди премиерката да я уволни. Смята се, че в признанията си Пател не е обяснила, че тази помощ предвижда финансиране на израелската армия, която вече позволи евакуирането на над 3100 ранени към израелски болници.

Британската министърка за международното развитие не е признала и за среща с израелския министър на вътрешната сигурност Гилад Ердан, състояла се през септември. Ердан обаче публикува в Twitter своя снимка с Пател в Лондон.