Л. Павлова: България получи много висока оценка на готовност за председателството - bulgaria.utre.bg

Л. Павлова: България получи много висока оценка на готовност за председателството

08 ноември 2017, 18:07 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    eu2018bg

Готови сме за председателството на съвета на ЕС

Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще работи по четири основни теми. Това са Многогодишната финансова рамка, европейската перспектива и свързаност за страните от Западните Балкани, темата за сигурността и стабилността в Европа и дигиталният дневен ред. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова след съвместното заседание на българското правителство с Колегиума на комисарите, което се проведе в Брюксел днес.

„България получи много висока оценка за готовността да поеме председателството на Съвета на ЕС“, подчерта министър Павлова. „Днес завършихме фазата на подготовката и започва фазата на изпълнението на всички наши политически ангажименти и приоритети, които бяха одобрени“, допълни министърът за Българското председателство. Крайната цел е постигането на „единна, цифрова и силна Европа“.

Основна тема на дискусиите с комисарите е била Срещата на върха за Западните Балкани, планирана да се проведе в София на 17 май 2018 г. Тя ще във формат 27 + 6 (държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани). До тази дата най-късно ще отпадне и роумингът със страните от Западните Балкани. Основните усилия на страната ни ще бъдат насочени към даването на перспектива за европейско бъдеще на страните от региона и създаването на свързаност между тях – енергийна, дигитална, пътна, железопътна и въздушна.

"Подкрепа на най-високо ниво получи и Газовият хъб 'Балкан'", подчерта министър Павлова. За този проект говориха по-рано и премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на съвместната им пресконференция.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета