Борисов: Съединението на ЕС може да ни направи възможно най-силни (видео)

С отпадането на роуминга ще има възможност за инвестиции, туризъм, по-голям пазар

Обединението прави силата е валидно не само в България, а и за Европа. Съединението на ЕС може да ни направи възможно най силни. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията след проведеното съвместно заседание днес в Брюксел на българското правителство и Европейската комисия в Брюксел.

„Бих се спрял на няколко теми, които биха прозвучали интересни – Западните Балкани и целия Балкански полуостров. Знаете тежките преговори за Брекзит и това е рядък шанс Балканският п-в да измести Великобритания, защото имаме прекрасна природа, море. Сега е моментът. Дълги години тази тема не беше слагана на масата, сега имаме редкия шанс да представляваме региона и да ги придвижим напред“, каза Борисов. Той допълни, в отговор на журналистически въпрос, че за радост имаме отлични отношения със страните от Вишеградската четворка и страните от Западните Балкани.

„Това, което не е риск за ЕС, е инфраструктурата, конкурентоспособността“, отбеляза Борисов.

„С отпадането на роуминга ще има възможност за инвестиции, туризъм, по-голям пазар. Виждам рядък шанс и затова съм благодарен, че на 17 май Европейският съвет прие лидерите на Балканите с лидерите на Европейския съвет да се срещнем. Действително е шанс за България и региона да се представим добре. Това е и една от темите за кохезията, присъединяването на Балканите към Европа. Други важни теми са за газовия хъб, енергетиката, много теми обсъдихме и мисля, че няма нито една тема, по която да имаме спор или проблем, да нямаме синхрон. Аз съм голям радетел за това в сферата на отбраната да се направи ревизия. След като ще харчим милиарди по линия на НАТО, нека да имаме по ясна видимост за оръжия и военно оборудване“, каза премиерът.

Той допълни, че е попитал, след като държавите увеличават парите за отбрана, от кои страни ще дойдат заплахите. „Не да се харчат купища пари за самолети и танкове. Но тази тема ще се разглежда тепърва.“

Бойко Борисов отбеляза, че дългът ни ще падне на 20% през 2018 г. Изпълняваме критериите от Маастрихт.