Юнкер: Мястото на България е в Шенгенското пространство

Председателят на ЕК се възхищава на представянето на България за еврозоната

Естественото място на България е в Шенгенското пространство. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Брюксел след срещата с премиера Бойко Борисов за приоритетите на Българското председателство и съвместното заседание на кабинета „Борисов 3“ и Колежа на комисарите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Казах това от самото начало - аз съм толкова „за“ за това да се присъединят България и Румъния към Шенгенското пространство“, допълни Юнкер. Що се отнася до еврозоната той посочи, че се възхищава на представянето и на резултатите на България. „България е страна, в която има бюджетен баланс, има много нисък публичен дълг в сравнение с останалите“, посочи още председателят на ЕК.

„Имаме страни, които са в еврозоната и са много отвъд цифрите на България. Предложих предсъединителна помощ на онези страни, които са членове на ЕС и искат да се присъединят към еврозоната. Мога да кажа, че България е готова и, ако иска може да прилага тази помощ съвсем свободно“, заяви още Юнкер.

По отношение на доклада от механизма за мониторинг, който трябва да излезе следващата седмица, председателят на ЕК изрази надежда, че той ще бъде положителен.

„Обсъдихме и политиката в сложния регион, в който България играе основна роля. Моето убеждение е, че ние трябва да запазим открита европейската перспектива за Западните Балкани. Неколкократно съм повтарял, че макар и да не е възможно нови държави да се присъединят към ЕС преди 2019 година, бих искал европейската перспектива да не се разбира като покана, а като континентална необходимост за въпросните страни, които ще посетя тръгвайки от Варна през пролетта на 2018 година. Радваме и идеята на Българското председателство и на министър-председателя Борисов да се организира среща на правителстевните и държавните ръководители на 17 май 2018 в София“, отбеляза още Жан-Клод Юнкер.