Испанският съд не призна каталунската независимост

Каталуния е блокирана от регионална стачка

Конституционният съд на Испания призна за недействителна резолюцията за обявяване на независимост на областта Каталуния, която регионалният парламент одобри на 27 октомври, съобщи в. „Конфиденсиал” като се позова на говорителка на съда.

Испанската област Каталуния е блокирана от регионална стачка, свикана по призив на един синдикат и две граждански сдружения, подкрепящи независимостта. Протестните действия са организирани в подкрепа на затворените сепаратистки лидери. Заради блокирането на магистрали и пътища във и около Барселона се образуваха огромни задръствания. В Жирона протестиращи поддръжници на независимостта излязоха на релсите на железопътната гара, спирайки движението на влаковете.

Стачката бе свикана само от един профсъюз, който подкрепя отделянето – CSC, и подкрепена от националистическите сдружения Национално събрание на Каталуния и Омниум Културал, чиито лидери също бяха вкарани в затвора по обвинения в противодържавна дейност и подстрекаване към размирици.

Метрото и автобусният транспорт в Барселона работят при намален наполовина капацитет. Въпреки прекъсванията на транспорта, магазини и други бизнеси в Каталуния работят нормално, а много жители не подкрепиха стачните действия и блокадите. „Реших да отида на работа, макар че не знам дали ще мога да изляза с камиона от базата. Но да работиш тези дни е истинско предизвикателство“, коментира жител на областта. Двата най-големи синдиката на наемните работници – CCOO и UGT – не подкрепят стачката, защото не е свързана пряко с трудови въпроси, но ще изразят несъгласието си с арестите на политици с протестни акции на работните места.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой изрази надежда, че свиканите за 21 декември регионални избори в Каталуния ще доведат до постепенно нормализиране на обстановката. „Правителството приложи член 155 от Конституцията, за да възстанови законността, да защити икономиката и съвместното съжителство. Надявам се, че регионалните избори ще донесат началото на нов етап в развитието на Каталуния“, заяви Рахой.

Рахой обвини избягалия в Брюксел уволнен премиер на провинцията Карлес Пучдемон, че е нарушил конституцията и е създал паралелна законова рамка, в която е обявил едностранно независимост. „Правителството беше длъжно да предприеме мерки, за да защити териториалната цялост и единството на Испания“, заключи министър-председателят.