Топ 100 фирмите в България атакувани от хакери

Крими

08-11-2017, 08:01

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кое е опасното на социалните мрежи?

"Марк Зукърбърг" иска пари от потребители на фейсбук - нова измама

Най-успешните 100 фирми в България са били подложени на хакерски атаки, съобщиха от ГДБОП, цитира БНТ.

Във Фейсбук се разпространява съобщение, в което заявява от името на самият Марк Зукърбърг, че мрежата ще стане платена. Ако четете всичките си съобщения в мрежата и имате активен интеренет живот, много е вероятно да попаднете на следното: "Здравейте, аз съм Марк, директор на Facebook. Използването на Facebook ще струва пари. Ако изпратите този ред на 18 различни от Вашия списък, Вашата икона ще бъде синя и ще бъде безплатна за Вас. Ако не ми повярвате, утре в 18:00 часа Facebook ще бъде затворена и за да я отворите, трябва да платите."

В съобщението пише още, че всичко е съобразено със закона, а причина за изпращането му е претоварване на сървърите и се налага освобождаване от неактивните потребители. По нататък има различни варианти на заплащане - със SMS на кратък номер, който липсва или 37 цента на съобщение.

Експертите съветват, когато попаднем на подобно съобщение, първо да проверим информацията. Според статистиката възрастните по-често се хващат на подобни уловки, отколкото децата.

За да се предпазят от измами, от Центъра за безопасен интернет съветват потребителите да проверяват условията за ползване на сайтовете, които посещават. А когато става въпрос за Фейсбук, да не забравят какво е написано на началната страница – безплатно е и винаги ще бъде.