Министър Кралев: Домакинството на волейболния Мондиал е оценка на стратегията ни за развитие на спортната инфраструктура

Над 300 млн. лв. са инвестирани в спортна инфраструктура от трите правителства на Борисов

„Благодаря на Световната федерация по волейбол, че оцени нашите дългогодишни, последователни и целенасочени усилия и стратегия за развитие на спортната инфраструктура в България. Методично и последователно от 2009 г. насам и трите правителства на Бойко Борисов инвестираха над 300 млн. лв. в спортната инфраструктура на България, което ни дава възможност да кандидатстваме за спортни събития от най-висок ранг“, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на събитието за официалното представяне на българските градове, които ще бъдат домакини на мачовете от Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Мачовете от груповата фаза в България ще се играят в София, Варна и Русе. Първенството, което за първи път ще бъде организирано от две държави – Италия и България, ще се проведе между 10 и 30 септември 2018 г.
„Ние знаем, че всеки един лев, който държавата инвестира, ще се върне за здравето на нашите деца“, добави министър Кралев и подчерта социалния ефект от провеждането на толкова голям спортен форум в страната ни. „След съвместното домакинство на европейското първенство заедно с Италия, децата, които се записаха да тренират волейбол, нараснаха за две години с 30%. Преди европейското картотекираните състезатели в Българската федерация по волейбол бяха 7300 души. На следващата година нараснаха на 8900, на втората година – на 9300. Това е не само резерв за националните ни отбори, но и инвестиция в здравето на нашите деца“, подчерта спортният министър. Красен Кралев благодари на италианската и на световната волейболни федерации за доброто сътрудничество и отново потвърди желанието на България да бъде една от страните домакини на Европейското първенство по волейбол за жени през 2023 г.
Мачовете от Световното първенство по волейбол в България ще се играят в Арена Армеец в София, Дворецът на културата и спорта във Варна и Булстрад Арена в Русе. От страна на градовете домакини на събитието, организирано от Българска федерация по волейбол присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Русе Пламен Стоилов и зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Йорданка Фандъкова изтъкна, че за София, софиянци и любителите на волейбола домакинството на мачовете от световното първенство по волейбол през 2018 г. е огромна възможност. „Лично благодаря на министъра на спорта г-н Кралев, защото това грандиозно, мащабно събитие съвпада и с домакинството на София като европейска столица на спорта през 2018 г.“, добави тя.
Според президента на Българската волейболна федерация инж. Данчо Лазаров един от основните фактори България да спечели домакинството на този голям спортен форум е изградената спортна база, която дава възможност на страната ни да кандидатства като организатор на световно първенство по волейбол. Той посочи още отличната организация на Европейското първенство по волейбол през 2015 г., успехите на националния ни отбор и ентусиазираната публика. „Най-важната причина е силната подкрепа на правителството на България, без която ние не бихме могли да кандидатстваме да бъдем организатори на световно първенство. Благодаря лично на премиера Борисов, който ни подаде ръка и ни подкрепи в това наше начинание“, каза Данчо Лазаров. Българското правителство отпуска целеви средства в размер на 10 млн. лв. за заплащане на таксата към Световната волейболна федерация за първенството.
Вече са ясни 22 от 24-те отбора, които ще играят на първенството догодина. Те ще бъдат разделени в 4 групи по 6 отбора. В първа и втора фаза мачовете ще се играят в България и Италия, а трета фаза, полуфиналите и финалът ще бъдат в Италия. Ще бъдат изиграни 94 мача, а първият мач в България ще бъде във волейболната столица – Варна.
„Решението да изберем България и Италия за домакини не беше трудно, тъй като познаваме добре работата на двете федерации“, коментира вицепрезидентът на Световната волейболна федерация Александър Боричич, който беше в София специално за събитието. Той обясни, че даването на домакинство на Световно първенство по волейбол на две държави се прави за първи път и е израз на желанието спортът да бъде по-привлекателен и динамичен за публиката. „Така имаме шанс да направим първенството по-интересно, да привлечем повече зрители в двете държави, както и по-голяма телевизионна аудитория“, добави той.
На събитието за представяне на организацията в България за Световното първенство по волейбол догодина присъстваха още президентът на италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео, вицепрезидентът на БФВолейбол Любо Ганев, председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков, членът на борда на БФВолейбол Огнян Герджиков, бившите волейболисти Димитър Златанов, Димо Тонев, Борислав Кьосев, Евгени Иванов, спортният директор на „Лукойл“ Сашо Везенков и други изявени спортни личности.