Финансовите министри на ЕС ще създадат списък за офшорни зони

Свят

07-11-2017, 18:09

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕС прави регистър на собствениците на офшорки

Европейското законодателство може да бъде заобиколено чрез много добре измислени схеми

До декември Европейският съюз ще създаде черен списък на данъчните убежища, които не си сътрудничат със съюза, обяви заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис след заседание на финансовите министри в Брюксел, предаде БНТ.

По думите му, случаят "Парадайз пейпърс" и изтичането на хиляди документи за избягване на данъчно облагане от богати и известни личности може да даде тласък на финансовите министри по-бързо да разгледат подобни мерки. Домбровскис напомни за предложението на Комисията мултинационални корпорации с повече от 750 милиона евро приходи да обявяват публично откъде идват те и в коя държава на Евросъюза плащат данъци.

"Скорошно проучване показа съществената роля, които финансовите посредници и консултанти имат в избягването на данъчни плащания в глобален мащаб. Европейското законодателство може да бъде заобиколено чрез много добре измислени схеми, като например избягване плащането на ДДС. Затова е важно националните власти да получават информация за потенциално агресивни схеми за избягване на данъчни плащания, преди тези схеми да влязат в действие", заяви Домбровскис.