Десет задържани в антитерористични операции във Франция и Швейцария - bulgaria.utre.bg

Десет задържани в антитерористични операции във Франция и Швейцария

07 ноември 2017, 16:12 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia

Арестувани са хора на възраст между 18 и 65 години

Десет души бяха задържани днес във Франция и в Швейцария при антитерористична операция, предадоха световните агенции, цитира БНТ. Девет от арестите бяха извършени в Югоизточна Франция и в района на столицата Париж. Един човек бе задържан в Швейцария. Арестуваните са на възраст между 18 и 65 години.

Повечето от задържаните са били известни на разузнавателните служби. Арестуваните са участвали в дискусионна група в криптираното приложение за чат Телеграм, често използвано от джихадистите. Участниците в дискусията правели изказвания, които породили безпокойството на властите, твърдят източници, близки до разследването, започнало на 19 юли.

Задържаният в Швейцария е поддържал контакт в социалните мрежи с 13-годишен французин, който е заподозрян, че е планирал джихадистко нападение с нож. Момчето бе задържано в нощта на 21 юни, в навечерието на музикален празник в района на Париж, и оттогава е в ареста.

Арестите днес бяха извършени броени дни след влизането в сила във Франция на нов антитерористичен закон, с който бе отменено извънредното положение, въведено след атентатите от 2015 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета