ЕК: Срещата между Борисов и Юнкер ще покаже готовността на България

За първи път българските политици ще се запознаят с колегите си, с които ще работят по време на председателство

„Срещата между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов ще бъде оценка за това колко е подготвена България за Председателството.“ Това каза пред журналисти Мина Андреева, зам.-говорител на Европейската комисия по повод предстоящата среща между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов на 8 ноември в Брюксел, предаде Агенция „Фокус“.

„За първи път българските политици ще се запознаят с колегите си, с които ще работят по време на Българското председателство“, посочи тя. „За първи път министър Лиляна Павлова ще обясни как върви координацията на работата и какви ще са общите приоритети по време на Председателството“, обясни Мина Андреева. „Жан-Клод Юнкер със сигурност ще повтори, че за него е много важно България да е в Шенген“, коментира зам.-говорителят на Европейската комисия. „На срещата всеки комисар ще се запознае със секторалния си министър и ще обсъдят кои ще бъдат важните досиета“, каза още тя.

Заместник-говорителят на Европейската комисия добави, че на 11 и 12 януари Жан-Клод Юнкер ще посети София и ще участва в официалното започване на Българското председателство. „Това е историческа възможност за България да реши какво ще се обсъжда на европейско ниво, как ще се приемат важни предложения и какво ще бъде бъдещето на Европа“, заяви тя.

„Брекзит ще стане на 30 март 2019 година, само няколко седмици преди европейските избори. Трябва да кажем на европейските граждани- ето тук е алтернативата“, коментира Мина Андреева. На въпрос как оценява перспективата за присъединяването на страните от Западните Балкани в ЕС и ролята на България тя обясни: „Единственият начин тези страни да се помирят и да имаме приятелски отношения е диалогът. Юнкер и Борисов определиха България като медиатор, който може наистина да помогне, защото познава региона и интересите на тези страни“.